Parentaj sensibil si inteligent

Parentaj sensibil și inteligent”

Daniel Siegel, Mary Hartzell – Editura Herald

Părinte, părinți, mamă sau tată, de copii mari sau mici, suntem cu toții persoane vulnerabile, prinse in propriile gânduri, emotii, trăiri, mai noi  sau mai vechi. Daniel Siegel si Mary Hartzell ne arată cum trecutul nostru intervine și transformă prezentul, al nostru și al copiilor nostri. “Parentaj sensibil și inteligent” este și o invitație la o explorare personală, a noastra, a părinților, pentru binele copiilor noștri.

Autorii privesc cu înțelegere spre părinti, îi conduc spre vindecare pentru a-și crește copiii mai bine. Siegel, specialist in teoria atasamentului, arata cum prezența conștientă alaturi de copil, în momentele lui bune sau mai puțin bune, capacitatea de a fi conectat cu nevoile copilul, vine din asumarea si înțelegerea istoriei personale.

“Daca avem probleme nerezolvate sau reziduale, este esențial să ne luam un ragaz pentru a reflecta asupra răspunsurilor emoționale pe care le avem față de copiii nostri. Întelegându-ne pe noi, oferim copiilor nostri șansa să-și dezvolte percepția asupra propriei vitalități și libertatea de a explora propriile universui emotionale, fara restrictii sau fara frica.” arata el.

Cartea este plina de exemple, personale sau ale pacientilor săi, întarite de date stiitifice, extrem de actuale. Introduce concepte precum mindsight – capacitatea de a crea mintea celuilalt in mintea noastra, explica care sunt cele patru tipare de atasament si cum tipul de atasament al parintilor poate prezice atasamentul copilului lor, inca inainte ca acesta sa se nasca, defineste memoria implicita si cea explicita, si care sunt consecintele cind ne lasam condusi de fiecare dintre ele.

Este o resursa extrem de pretioasa pentru parintii care vor sa se inteleaga pe ei insisi, care vor sa inteleaga ce se intimpla in relatia cu copiii lor, si intelegind sa le fie tuturor mai bine.

Nu pot decât să vă urez lectură placută și spor la exerciții.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: