Cine îmi este oare alături? – sau despre capcana abandonului

6051fe5fae90d368eb75da2b743dbb5c-2…A închis cu grijă telefonul. Obosise, din disperarea că o să-l piardă și apoi din furia că nu o mai iubește. Niciodată nu fusese cu cineva atât de mult timp. Se lăsase cu greu în grija lui. Habar n-avea cum, dar totul se stricase. Când ea a devenit disponibilă, el a încetat să o mai caute. Își pierdea și acum respirația când îl simțea cum se îndepărtează. Și cu cât ea se agăța mai tare de el, cu atât el pleca mai departe, și mai departe. Delegații lungi, din ce în ce mai lungi. Ca de atâte ori, știa că este în puterea ei să oprească chinul.

Încordată s-a ridicat. Nu mai avea ce să aștepte.

Pe drum spre dormitorul ei a aruncat un ochi în camera lui Ștefan. Dormea liniștit. A intrat pe vârfuri. Două – trei rânduri de hăinuțe îi sunt suficiente. Cu teancul de haine mititele în brate s-a dus în dormitor. Le-a asezat pe pat, a deschis ușile de la dulap. Blugii, câteva tricouri si 2 pulovere. A înghesuit totul mecanic în geamantan.

S-a schimbat de hainele de casa. A dus geamantanul în mașină.

A urcat apoi și l-a luat pe Stefan în brate, înfăsurat în păturica lui. Ar fi trebuit să îi lase un bilet. Poate o sa ii trimită un mesaj.

A pornit motorul, a aprins farurile. Nodul din gât, lacrimi de durere și de dispearare, mâinile încleștate pe volan, muschii cripați, o dureau. Nicicând nu o să mai aibă nevoie de iubirea nimănui. Niciând. Casa bunicilor, goală, o aștepta. De acolo o să pornească, singură, din nou mâine dimineață…

Ca si copii suntem absolut dependenți de părinții nostri, avem nevoie să fim hrăniti, iubiți, văzuți pentru a ne dezvolta în persoane armonioase, echilibrate, conștiente de sine și încrezătoare, care să poată oferi la rândul lor iubire, suport fizic sau emoțional. Abandonul trăit în copilărie, mai ales în perioada timpurie presupune fie absența fizică a unuia sau a ambilor părinți fie un tipar instabil sau distant emoțional din partea acestora. Abandonul poate fi experimentat în diverse contexte. Sunt părinții care au o relație proastă, se ceartă  constat. Sunt apoi părinții care au divorțat și s-au recăsătorit, iar copilul nu mai are loc în noua lor viață. Sau se poate naște un frate sau o soră și atenția părinților se îndreptă spre acesta. Sau pot fi părinți copleșiți de propria lor viața, în care copilul este dat spre îngrijire altora – bone, bunici, creșe sau grădinite.

Pentru cei ce au crescut trăind acut abandonul, ruptura, deconectarea de părinți, fizică sau emoțională, iubirea pare să fie ca o fata morgana, o vezi, dar când incerci să o simți, undeva, nu se știe unde a dispărut.

Capcana abandonului se poate manifesta în doua moduri – este nevoia permanentă, din ce în ce mai mare de celălalt, de prezența lui. Încerci să îl înghiți, nu este nicicând suficient, nu ai încredere că mai târziu, că mâine îl vei găsi acolo. Orice distanță de partener/parteneră, orice tip de comportament pe care îl traduci ca fiind deconectare te aruncă în haosul cel mai adânc – sunt singură, nu îi pasă de mine, nimeni nu va fi niciodată lângă mine. Frica, neliniștea că cel pe care îl iubești va dispărea devine de nesuportat. Transformi apoi toată această suferință în furie, îndreptată asupra celui pe care de altfel ți-l dorești aproape, de la care aștepți iubire – “nu contez niciodată pentru tine, nicicând nu ai fost alături de mine, daca ti-ar pasa m-ai înțelege”. Îți este greu să accepți jumătăți de măsură, dacă nu ți se dă cu totul, în termenii tăi înseamnă că nu te iubește. Întărești însă în acest mod tiparul de abandon, îi indepărtezi pe cei care și-ar dori să îți fie alături. În nici un caz nu primești grija, iubirea după care atât de mult tânjești.

Cel de-al doilea tipar de răspuns la abandon este detașarea emoțională. Alegi să nu te implici cu adevărat în nici o relație – relațiile pot fi scurte sau te îndrepți spre parteneri indisponibili, incapabili să îți fie alături, fizic sau emoțional sau poți alege drumul infidelității, duci mai multe relații în paralel, nefiind prezent cu adevărat în nici una dintre ele. Te asiguri ca astfel nimeni nu te mai lasă baltă, ai învățat să te protejezi plecând înaintea lor. Îți este greu tolerezi prezența altcuiva, să te lași atins sau conținut.

Suntem însă biologic constituiți să ne dezvoltăm în relație cu cei din jurul nostru, depindem de părinți și de disponibiltatea lor pentru a supravițui, cum depindem în parte și de parteneri, de prieteni pentru a a ne simți vii, prezenți, îmbogățiți. Unul din aspectele cele mai distrugătoare al acestui tipar disfuncțional este faptul că îți este greu să crezi că oamenii sunt acolo pentru tine, îți este greu să te bazezi pe ei, și atunci când te hotărăști să o faci, când îți asumi riscul de a te lăsa susținut de celălalt, pare că el nu este acolo. Tiparul este astfel întărit din nou. Pentru că partenerul pe care l-ai ales dupa tiparul pe care îl cunoști, indisponibil, rănit el însuși, este cel mai probabil incapabil de a-ți fi aproape.

Te poți însă elibera de această capcană. Primul pas este, ca de atâtea ori, să te cunoști, să înveți cum functionează mecanismul abandonului în ceea ce te privește, cum nevoia ta de mai mult te conduce spre a nu mai primi nimic. Dă-ți spațiu să crești si dă-le spațiu celorlalți să crească. Alegeți parteneri ce îți pot fi alături, chiar daca chimia nu este copleșitoare. Învață să primesti atât cât celălalt îți poate da, bucură-te când acesta te susține, în propriile lui limite.

Ai nevoie să înveți să tolerezi disconfortul separarării, să te bucuri asumat de tine, sa stai singur, nu din dorința de a te feri de ceilalți, ci din bucuria de a te descoperi, de a te regăsi, poate  rănit și vulnerabil, Ai nevoie să te poți conține, tu pe tine,  cu grijă și cu compasiune, așa cum părinții tăi nu au făcut-o.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: