Tristețea este parte din noi

Este omenește să fugi de disconfort, să îți dorești ca lumea ta să fie echilibrată, să fie liniște și totul să meargă lin. Dar viața, așa cum ne este ea dată, se face și se desface, se amestecă și se arată la urmă, dintr-o serie întreagă de simțiri – furie, tristețe, fericire, vinovăție, dezgust, frică.  Tristețea, o emoție adesea greu de dus, are legătură cu pierderea – sunt trist pentru că ceva ce am avut s-a dus, pentru că cineva a plecat, pentru că visele mele au fost zadarnice, pentru că m-am certat cu iubitul/iubita mea și legătura dintre noi s-a subțiat.

Uităm adesea că tristețea este o emoție care vine și pleacă, care, onorată cu adevărat, ne aduce în contact cu noi, cu dorințele noastre, cu trecutul nostru și discret ne îndreaptă înspre prezent. Ne lăsăm înghițiți sau fugim de tristețe. Ni se pare că va fi permanent alături de noi, și până la urmă, cine își dorește să fie trist? Dar tristețea, daca am sta cu adevărat să o ascultăm, ne poate arăta ce ne lipsește sau ce ne doare. Este de multe ori copleșitoare, te atrage în hăul cel mai adânc, iti ia cu totul puterile, lumea se vede și se simte ca prin ceață, și chiar și așa, și tristețea este trecătoare.

Să nu fugi de tristețe presupune să accepți partea ta fragilă, rănită, care are nevoie de compasiune și căldură, să stai și să vezi ce și unde se simte în corpul tău. Să nu fugi de tristețe preupune să accepți ca lumina și întunericul, durerea și plăcerea sunt parte din tine, te fac bogat și puternic.

Uneori ascunsă sub furie, tristețea ne cere timp – să înțelegem ce s-a întâmplat, să facem pace cu noi și cu noul context. Tristețea își duce drumul singură, dar nimic nu este mai tămăduitor ca un umăr pe care să te sprijini, o vorbă bună, o îmbrățișare sau o mângâiere. Avem nevoie de prieteni când suntem triști și avem nevoie să ținem minte că a fi trist este profund omenesc și normal. Și după ce tristețea îți spune tot ce avea de spus, și ai ascultat-o cu atenție, dă patinele jos din cui, sau poate bocancii de zăpadă, adidașii de sport sau salteluța de yoga, pentru că, alături de căldura prieteniei, nimic nu este mai sănătos si revitalizant ca mișcarea și aerul curat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: