Cartea de săptămâna aceasta este nou apăruta traducere a lui Michael Gurian de la Editura ASCR “Lecții pentru o relație trainică”. Gurian, cunoscut pentru cărțile și conferințele sale în ceea ce privește diferențele de gen, descrie relația sănătoasă de cuplu ca fiind aceea în care există un echilibru între apropiere și distanțare. Suntem împreună, dar existăm și separat.
Odată ce iubim devenim „prea apropiați, prea depedenți, prea îndrăgostiți” și în același timp “suntem prea distanți, ne simțim respinși sau abandonați”. Fuziunea și abandonul sunt cele două fețe ale relației ce provoacă suferință și conflict. Am nevoie de tine, simt că nu îmi ești alături așa cum mi-ar trebui, nevoia mea pe tine te sperie, te simți copleșit și anihilat. Unul se teme de abandon, iar celălalt de fuziune. Gurian descrie cu exemple nenumărate modelul de fuzionalitate dintr-o relație: modul în care proiectăm o imagine a partenerului și ne raportăm la ea, imagine ce are mai degrabă legătura cu relaitatea noastră emoțională, trecutul și vulnerabilitățile noastre, și mai putin cu persoana acestuia, cum controlăm, cum așteptăm ca partenerul să ghicească ce suntem și ce avem nevoie. Cartea oferă chestionare valoroase pentru a desluși tiparele pe care le perpetuează fiecare dintre parteneri: despre conflict, despre ciclul fuziune-abandon, creierul masculin-feminin, lupta pentru putere.
Gurian abordează cu curaj și probleme delicate cum sunt mitul iubirii romantice, divorțul și când este momentul pentru semnarea actelor de despărțire și nu în ultimul rând cum tratăm infidelitatea, teme pe care însă vă las să le descoperiți :).
“Lecții pentru o relație trainică” este o carte pragmatică și valoroasă pentru cupluri și pentru cei ce își doresc să înțeleagă ce le pricinuiește durere în relație și cum pot găsi drumul spre o viață fericită.
Lectură plăcută folositoare să aveți!