Imi cunosc copilul adolescent

Un program pentru părinții de adolescenți

Adolescența copiilor poate fi pentru părinți ca o călătorie cu un roller-coaster – acum liniște, mâine furtună, acum sus, mâine jos, azi nu te mai cunosc, sau pur și simplu te urăsc, mâine ești cel mai bun prieten.

Ca părinți, ne bucurăm evident de partea pozitivă a adolescenței pe care copiii noștri o trăiesc. Suntem entuziasmați de pasiunea lor, de curiozitatea cu care caută lucruri noi, de creativitatea și de înțelepciunea cu care încearcă să își afle locul și rostul. Și totuși devenim defensivi, încercăm să îi controlăm, să îi descurajăm, să îi aducem pe calea nostră atunci când devin prea pasionali (nu e bine să simți asta) , sau când experimentează pe drumuri nouă necunoscute (nu are nici un viitor ce vrei tu să studiezi) sau atunci când opiniile lor sunt complet diferite de ale noastre (ascultă-mă pe mine, eu știu ce vorbesc). Facem totul cu cele mai bune intenții, dar rezultatul este adesea contrar. Copilul nostru adolescent se revoltă, ne respinge, se îndepărtează. Este nefercit.

Este atunci momentul să ne întrebăm ce am fi avut nevoie ca adolescenți noi, adulții de astăzi, de la părinții noștri? Pentru că am trăit la rândul nostru toate aceste etape. Ce ne-a lipsit si cum ne-a afectat această lipsă? Ce ar fi însemnat ca adulții de lângă noi să ne ofere un cadru în care să ne cunoștem, să ne acceptăm, să știm cum să construim relații sănătoase? Adolescenții tânjesc după acceptarea părinților și siguranța pe care această acceptare le-o oferă. Au nevoie de iubire, și respect,  încredere și o relație onestă și autentică cu părinții lor. Și astfel vor oferi iubire, încredere și respect. Au nevoie să îi cunoaștem, dar în același timp să ne cunoaștem si pe noi.

Programul “Îmi cunosc copilul adolescent” își propune să le ofere părinților informații despre nevoile specifice adolescenților, despre modificările creierului lor și consecințele acestor modificări, dar și despre modul în care eu, ca adult modelez comportamentul copilului meu adolescent, ce vulnerabilități îi transmit, cum îl influențează relația cu mine, ce învață din relațiile mele.

%d blogeri au apreciat: