Învăț să mă cunosc

Un program pentru adolescenți

Adolescența reprezintă momentul de desprindere, de la dependența de părinți la autonomie și controlul propriei persoane. Este vârsta primelor iubiri și a primelor dezamăgiri în dragoste. Durerile înțelese în relațiile din adolescență pot fi fundația pe care să se construiască relațiile sănătoase de mai târziu. Curiozitatea naturală a adolescenților, stimulată și susținută, reprezintă pasiunea în carieră din viața adultă. Este momentul în care își construiesc un sistem de valori, se descoperă pe sine, se construiesc, experimentând, alegându-și modele, învâțând despre ei și despre lume.

Adolescența este, tocmai în acest context, o fereastră de oportunitate extraordinară în care mintea este suficient de înțeleaptă să înțeleagă cum trecutul, biologia, contextele în care trăim pot influența prezentul, încă nerigidizată, cum este în cazul adulților, capabilă să se schimbe și să își aleagă un drum mai bun.

Programul “Învăț să mă cunosc” le oferă adolescentilor oportunitatea de a învăța despre ei înșiși – de ce răspund într-un anumit fel, cum să gestioneze momentele tensionate, emoțiile copleșitoare, cum să facă față schimbărilor. Programul le oferă instrumente care să îi ajute să se cunoască, să ia decizii în functie de propriile nevoi, să respecte nevoile celor din jur, să trăiască în momentul prezent, să facă diferența între interpretările personale si realitate, să fie conștineți că starea de bine este mai ales în controlul lor.

În cadrul programului, adolescentii învață:

  • să înțeleagă cum este construit creierul si modul în care acesta influențează emoțiile, gândurile și comportamentele fiecărei persoane, care sunt modificările creierului la adolescența și cum le influențează viața de zi cu zi.
  • să se observe
  • să se cunoască pe sine, care le sunt vulnerabilitățile și care punctele tari.
  • cum să gestioneze situațiile dificile de viață și cum să fie mai puțin reactivi din punct de vedere emoțional.
  • cum să să gestioneze relațiile de prietenie sau cele romantice
  • cum să aibe compasiune față de ceilalți și față de ei înșiși.

Organizez regulat cursuri pentru grupuri de adolescenți, iar dacă ești un adolescent ce vrei să înveți mai multe despre tine sau cunoști un adolescent ce ar putea fi interesat de acest program nu ezita să îmi scrii la corina.dobre.g@gmail.com, să îți dau detalii despre programul cursurilor.

%d blogeri au apreciat: