În lumea băieților

În lumea băieților – Cum să îmi ajut băiatul să ajungă un bărbat bun, cald, puternic și încrezător

Fiecare copil, băiat sau fată,  are nevoie, știm prea bine cu toții, de iubire necondiționată de la ambii părinți, are nevoie de suținere, de protecție, să crească într-un sistem de valori sănătos. Dar băieții și fetele noastre au și nevoi specifice, legate de modul în care biologic sunt diferiți – nevoi legate de exemplu, de modul în care învăță, cum își exprimă emoțiile, cum aleg să își petreacă timpul liber.

Pentru a le fi alături sănătos ne este util, părinților, bunicilor, profesorilor sa înțelegem și să răspundem acestor nevoi.

Prin proiectul „În lumea băieților” îmi doresc să discutăm, bazându-mă pe studii științifice, despre cum îi putem ajuta pe băieți, noi, adulții – părinți, bunici, profesori să își descopere și să își valorifice întregul potențial. Studiile arată că băieții sunt în urma fetelor la școală, adeseori lipsiți de sens, refugiați în jocuri video și în lumi virtuale, cresc desprinși de ei înșiși, de cei din jurul lor.

Cum îi putem susține să schimbăm acest trend? Cred că primul pas este să descoperim care le sunt cu adevărat nevoile.

În ce fel influențează relația cu mama dezvoltarea fiului ei? Dar relația cu tatăl? Este tatăl mai important decât mama în creșterea unui băiat? Care sunt obstacolele pe care le au de depășit părinții de băieți? Ce este important pentru un băiat? Sunt nevoile lui diferite de ale fetelor? Cum înțelege un băiat să fie puternic? Cum își alege fiul meu modelele? Mă pot oare reconecta cu fiul meu devenit adolescent?

Întrebări la care părinții de băieți caută răspunsuri. În mod evident, băieții se străduiesc să facă față aceluiași tip de provocări ca și fetele. Trăiesc aceleași emoții dureroase – când sunt respinși, sau când greșesc, sau când, pur și simplu, nu fac fața unui context. Se simt rușinați, și triști și speriați. Studiile arată că, de la vârste mici însă, băieții învață să ascundă exprimarea acestor emoții pe care le consideră un semn de slăbiciune. Și băieții, după cum știm, trebuie să fie puternici, față de părinții lor, față de prieteni, față de profesori. Înainte de vreme, și cu costuri mari pentru ei înșiși, dar și pentru noi toți. Învață cum să se detașeze de ei, de emoțiile lor și ale celor din jur. În consecință, în viața adultă, adesea femeile se plâng că bărbații lor sunt absenți, sau reci, nu le oferă dragostea de care au nevoie, nu se pot baza ei. Ca răspuns, mulți bărbați se simt furioși, coplești, presați să se comporte în moduri care consideră că nu le sunt firești, iar apoi aleg să evite – nevastă și copii. Sunt și unii și alții nefericiți.

Băieții nu își vor exprima emoțiile în același mod cu fetele, dar este sănătos să știe ceea ce trăiesc, să fie conștienți de ei înșiși. Să învețe să și le gestioneze în moduri care să le fie la îndemână.

Băieții au nevoie de modele la care să se poată raporta, de părinții lor, dar și de comunitate. Au nevoie să își regăsească partea eroică, curajoasă, căreia să îi dea un sens și de care să se bucure. Băieții au nevoie să construiască, să fie învățați cum, să fie susținuți, să își găsească mentori.

Voi încerca să ofer răspunsuri, vom discuta toate aceste teme la seminariile pe care le voi suține în cadrul acestui program – “În lumea băieților”.

Date despre întâlnirile din cadrul acestui proiect găsiți aici.