Iubirea – sau despre intimitate, pasiune și angajament

73377c2ba30a4623cdf0fa7ef91d828a…N-avea nici un chef să se ducă. Trecuseră treizeci de ani. Când, nici ea nu știa. Sărbătoreau în fiecare an cererea lui stupida in casatorie și nu ziua nunții. Ce om normal face așa ceva? Erau studente în ultimul an, Mia și ea. Împărțeau amândouă aceiași cameră de cămin, când Luca s-a hotărât să o ceară. A fost un tămbălău întreg. Mia era atât de mândră de el, că se angajase traducător la  tirgul de la Romexpo, la TIB, sau cum naiba ii zicea pe vremea aia, la o firmă nemtească. Aveau bani de vacanță și din toamnă puteau să se mute împreună. Nemții, să mai adauge un pic de culoare, angajaseră o formație de cântăreți mexicani. Erau senzația târgului.  Si Luca, negociator înascut, le-a promis mexicanilor o excursie adevărată, autentică, românească, la el acasă, în Oltenia, trei zile de mâncare, băutură, daca îl ajută să o ceară pe Mia, cu serenadă si tot tacâmul. Mexicanii, trubaduri în serviciul iubirii si doritori de petreceri în acelașit timp, au fost trup și suflet alături de el. Așa încât, intr-o zi de aprilie, la 11 noaptea, când ele se pregăteau să se culce, s-a declansat haosul. În Regie oricum părea că nu se doarme niciodată, si 11 noaptea era cam ca la prânz, dar și așa, când mexicanii (5 bucăți focoase), au început să cânte, s-a oprit totul. Intrigate, s-au dus la geam – Cine știe ce dobitoc vroia să atragă atenția! Si când în sfârșit a văzut-o pe Mia la geam, în față caminului, si a zecilor de spectatori, Luca s-a așezat în genunchi și a început să urle – “Ești viața mea și nu am nici un rost fără tine!” Mexicanii zdrăngaăneau și ei plin de patos. “Am să mor dacă nu te măriți cu mine!” . Cu prospul în cap, peste bigudiuri, in pijamaua cu Tweety, Mia a coborât. Luca a luat-o în brațe in uralele asistenței, si s-au pupat, minute în sir, pierduți de toți. Ai fi putut să juri că jumăte din fete, daca nu mai multe au urât-o – ce avea ea, si ele nu?. Evident, s-au mutat repede împreună, au făcut copii, copiii au crescut. Le-a fost și greu, le-a fost și bine. Dar miraculos, au rămas împreună. Dar mai stii? Or avea ei un secret de au reusit. Au fost de atâtea ori la un pas să se desparte, si de fiecare dată au scăpat. Au făcut terapie și împreună și separat. Atunci a fost momentul cel mai greu. O lună întreagă, după fiecare ședință, Mia a venit la ea plângând. Dar au reușit. Iși făceau acum planuri să plece in Tibet. Auzi ce nebunie?! Si ea?! Ea,  aia puternică, care își rezolva toate problemele singură, pentru că ajutorul este pentru cei slabi, sărbătorea doi ani de la divorț. A oftat! N-avea totuși cum să nu se ducă. Îi erau dragi, chiar și așa, grețoși în iubirea lor. Și Mia îi spusese că l-a invitat și pe John. Nu îl mai văzuse de atăta timp. Cine știe poate de data asta or să aibe o șansă…

Iubirea este un subiect atât de generos, întors pe toate părțile de poeți, dramaturgi, filozofi si cercetători de-o potrivă. De ce, când, cum, de cine ne indrăgostim si ce face dragostea noastră să dureze. Iubirea poate să fie năvalnică sau discretă, ca un râu furtunos de munte, sau dimpotrivă, ca un lac liniștit. Căteodată pare de neatins sau și mai rău, greu de păstrat.

Care sunt însă picioarele pe care se susține dragostea? Sunt nenumărate studii, dar unul dintre cele mai solide este cel al lui Sternberg, care așează dragostea pe trei picioare, cam ca scăunele de lemn pe care copil stăteam la țară. Cele trei elemente ale lui Sternberg sunt – initimitatea, pasiunea, si angajamentul.

Initmitatea se referă la dorința de a suține și a te îngriji de binele celui cu care ești în relație. Se referă la capacitatea de a împărtăși – de a primi informații despre celălat și de a da informații despre tine. Este în strânsă legătură cu resptectul pentru celălalt, pentru nevoile si limitele lui. Deasemenea intimitatea intr-o relație se manifestă și atunci când, în momente dificile ceri, primești si te lasi ajutat, iar susținerea este reciprocă – ești lângă mine când îmi este greu, sunt lângă tine când îți este greu. Și nu în ultimul rând intimitatea se referă si la capacitatea de a împărț: informatii, știință sau chestiuni materiale. O relație carcaterizată numai de intimitate este o relație de prietenie, în care te simți confortbil să te dezvălui și să îl primești pe celălalt, cu toate cele ale tale și ale lui.

Al doilea element al lui Sternberg este pasiunea. Pasiunea se referă la nevoia de a trăi fizic iubirea, de a o simți, de a fi motivat de ea, de a te simți viu, în contact cu tine și cu celălalt. Pasiunea are evident legătura cu sexul si excitarea sexuală, dar nu se reduce numai la atât. Pasiunea are legătura și cu lupta de putere dintr-o relație, de dominare și de supunere, dar si cu dorința de a fi mângâiat și liniștit. Sternberg denumește relațiile bazate pe pasiune, din care lipsește intimitatea,  “iubire fără sens”, pentru că odată ce pasiunea se va stinge, relația se va încheia.

Cel de-al treilea element al iubirii din perspectiva lui Sternberg este asumarea relatiei, angajamentul de a rămâne în, de a păstra relația.

Sternberg numește iubirea caracterizată de primele doua concepte, intimitate și pasiune – iubire romantică, în care cei doi sunt apropiați emotional, se simt confortabil unul cu celălalt, și în același timp simt atracția fizică, pasiunea, dar încă nu sunt pregătiți să își asume relația.

Iubirea goală este atunci lipsesc pasiunea si intimitatea, si relatia se bazează numai pe decizia de a rămâne în cuplu, de asumare rațională a relatiei, poate din loilaitate, poate din obișnuință sau cine știe din ce alt milion de motive.

Iubirea formală este atunci când pasiunea s-a stins si au ramas initmitatea si asumarea relației, angajamentul de a rămâne împreună până la sfărșit.

Iubirea completă, așa cum o denumește Sternberg, este cea care stă pe cele trei picioare  – intimitate, pasiune și angajament.

Fiecare dintre formele de iubire însă se pot transfoma, pasiunea poate să scadă sau să crească, inimitatea se cultivă și ea, dacă suntem neatenți o putem pierde, sau dimpotrivă, putem învăța să ne dezvăluim, să ne simțim bine când dăm sau când primim din partea partenerului, iar angajamentul de a păstra și a investi în relație il facem fiecare dintre noi, zi de zi. Pare dificil și chiar este să construiești o relație în care să te simți confortabil și să trăiești pasiunea ca la 20 de ani, dar este un efort asumat de echipă, în care te descoperi, îl descoperi pe cel de lângă tine constant, în care îți dai voie să fii vulnerabil și puternic pentru tine și pentru cel de alături și in care, mai presus de orice înveți să fii tolerant și atent, la nevoile tale și la cele ale iubitului sau iubitei. Si atunci când vă e greu, când resursele par la capăt, nu ezitați să alegeți terapia de cuplu. Decizia de a alege să mergeți la terapie, împreună, reprezintă un angajament, o asumare a relației, similară ca mesaj cu o cerere în căsătorie, care are toate sansele să vă ajute să redescoperiți pasiunea și intimitatea, îngropate câteodată sub noianul de probleme complicate de fiecare zi!

Bibliografie:

Sternberg, R. J. (1997), Construct validation of a triangular love scale, European Journal of Social Psychology

Sternberg, R. J. (1986), A triangular theory of love, Psychological Review

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: