„Părinți liniștiți, frați fericiți” – Laura Markham

Parinti-linistiti-FRATI-FERICITI-1024x1024La seminariile pe care le organizez și în consultațiile din cabinet, părinții de frați sau surori au o listă întreagă de întrebări, sunt adesea încurcați de conflictele frecvente ce apar între copiii lor.

Să intervin sau nu, cine e vinovat și cine este victima, dacă sunt prea intruziv sau dimpotrivă prea relaxat? Cine va fi afectat și cum? Sunt neliniști și întrebări legitime. O carte grozavă, care vine să răspundă tuturor acestor întrebări este scrisă de Laura Markham – “Părinți liniștiți, frați fericiți”, publicată de “Totul despre mame”. Laura Markham încurajează părinții să deprindă mai întâi ei abilități de bună reglare emoțională si de rezolvare de conflicte, pe care apoi să le poată transmită copiilor lor. Ceea ce mi se pare însă cel mai important la cărțile Laurei Markham este accentul pe care îl pune pe construirea relației dintre părinte și copil, și apoi replicând-o pe aceasta, relația dintre frați. “Însă cel mai important lucru pe care puteți să îl faceți este să construiți relații profunde, cu perspective, în cazul fiecărui copil. Cercetările arată că dacă aveți o relație pozitivă cu fiecare dintre copiii voștri, este mult mai probabil ca și relația dintre ei să fie pozitivă. Acest lucru se aplică și atunci când aveți doi băieți (sau două fete) cu temperamente care prezintă multe provocări și care sunt foarte apropiați ca vârstă.

Cartea este cuprinzătoare și organizată eficient – pentru proaspeții părinți de frați sau de surori există o parte generoasă care îi conduce pas cu pas spre înțelegerea relației dintre cei doi, și cum pot ușura adaptarea copilului mai mare la noua relaliatate, venirea micului bebeluș în familie.

Există și o parte consistentă pentru veterani – cum ajută disciplina pașnică formarea relației dintre frați, apoi despre emoții și cum să îi învățăm pe frați despre ele, compeția dintre frați, limitele din relația lor, cum să îi ajutați să își repare relația, după o ceartă devastatoare.

Scrisă într-un ton cald, cu grijă pentru copii, dar și pentru părinții lor, “Părinți liniștiti, frați fericiți” este un bun însoțitor pentru toți cei ce vor să înțeleagă complicata, dar și bogata realitate a relațiilor dintre frați. Și asa cum Laura Markham spune “Singurul lucru mai dificil decât să crești un copil este să crești mai mulți. Nu trebuie să fiți perfecți. Copiii voștri au nevoie de model pentru a învăța cum să fie oameni adevărați. Aceasta înseamnă să recunoșteți când greșiti și să fiți dispuși să creșteți. Să vă oferiți sprijinul pentru a face lucrurile mai bune data viitoare.”

Lectură plăcută și folositoare vă doresc!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: