“Dragoste nebună – Ghid de evitare a personalităților ciudate” – Dr. W. Brad Johnson, Dr. Kelly Murray, Editura Curtea Veche

“Este tot timpul atent să nu fie păcălit de ceilalți”, “Nu are încredere orice aș face.”, “Dacă îi spun că m-a întristat un coportament de-al lui, se înfurie peste măsură și nu mai vorbește cu mine câteva zile.”, “Are nevoie permanentă să o laud, să fie în centrul atenției”, “Promite multe lucruri, rareori se ține de cuvânt.”, “A îndepărtat toți prietenii, nimeni nu este demn de atenția lui.”, “Adesea nu mă simt în siguranță lângă el, furia lui poate fi devastatoare.”

Ce pot face într-o relație de prietenie, de cuplu sau de muncă când oricât de înțelept aș fi, oricât de bine mi-aș cunoaște limitele și nevoile, celălalt, partenerul, este imprevizibil, sau extrem de centrat pe sine, negativist, agresiv sau impulsiv și eu nu pot găsi nici o cale să o scot cu bine la capăt? Este important să ma cunosc pe mine, și să învăț despre temperamentul și vulnerabilitățile mele, și cum acestea îmi influenteaza viața. În egală măsură, însă, este necesar să cunosc și persoanele importante din viața mea. Când relația este împovărătoare mă ajută să înțeleg ce anume m-a dus acolo și ce mă ține legat. O carte utilă celor care nu pot da sens relațiilor cu probleme din viața lor, pe care o recomand cu încredere pacienților mei este “Dragoste nebună Ghid de evitare a personalităților ciudate” – de dr. W. Brad Johnson, dr. Kelly Murray, publicată la Editura Curtea Veche.

Cei doi autori descriu fiecare tipologie a tulburărilor de personalitate – partenerul detașat, cel negativisit, cel neîncrezător și suspicios, partenerul teatral, cel impulsiv sau cel periculos, cel centrat pe sine, cel sufocant, cel rigid sau cel melancolic. Capitolele sunt extrem de structurate – pornind de la caracteristicile fiecărei tipologii, care sunt rădăcinile din trecut pentru formarea fiecărui tipar, de ce mă asociez cu un anumit tip de partener, ce poate face în fiecare din aceste contexte.

Și chiar dacă deslușiti tipologia partenerului dvs., atunci când relația este intensă și dureroasă, așa cum și autorii recomandă “nu în ultimul rând fii atent/ă la propriul tipar relațional și cere ajutorul unui psiholog dacă este nevoie. Nu este o simplă coincidență că ești atras/ă mereu de același tip de personalitate. Ia în calcul și posibilitatea că există ceva anume carec te atrage la tipologia respectivă, încearcă să te gândești care este acel lucru și mai ales întreabă-te de ce se întâmplă asta.”

Lectură utilă și relații bogate vă doresc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: