Curajul de a spune „nu”

…Îi erau neplăcute întâlnirile simandicoase în care Bogdan primea câte un premiu. Astăzi, din nou, trebuia să treacă zâmbitoare printre șirurile de oameni ce veniseră să îl felicite pe soțul ei. Lumini puternice, zâmbete false, discuții superficiale. Erau o echipă, așa cum îi plăcea lui să spună, și avea nevoie de ea la brațul lui.  Nu existase discurs al lui în care ea să nu fie prezentă: “nu aș fi fost nimic fără soția mea”, “cariera mea nu ar fi exitat, dacă ea nu ar fi fost stâlpul de care să mă sprijin.”, “desi a renunțat la medicină să aibă grijă de copiii noștri, și mai ales de mine, comunitatea medicală ar trebui să îi fie recunoscătoare pentru toate rezultatele pe care echipa mea le-a obținut.” De fiecare dată și de fiecare dată. Și-a luat un pahar cu vin și a iesit pe terasă. Prin geamurile înalte, în sala strălucitoare, putea să-l vadă pe soțul ei cum se bucură și primește atenție, cum o caută cu privirea și cum din nou se lasă felicitat de persoane pe care abia le cunoaștea. Îi plăcea să creadă că nu are regrete pentru alegerile pe care le-a făcut. Avea o viață frumoasă, liniștită și generoasă. Și totuși, ceva îi lipsea. Dacă ar fi dat timpul înapoi, oare ar fi acceptat cu aceeași ușurință să lase medicina de-o parte? Ar fi putut să se reîntoarcă la profesia ei când copiii crescuseră și nu mai depindeau de ea. Bogdan a convins-o că nu era nevoie, el câștiga suficient, puteau călători și rămâneau apropiați dacă ea nu se supraaglomera cu o carieră care nu le-ar fi adus nimic. A făcut cum și-a dorit el, și pentru că ei i-a fost mai simplu să nu i se opună.  Și totuși, când își lua timp să se oprească, ceva îi lipsea. O irita lipsa asta, o neliniștea, ar fi vrut să nu o vadă, dar era acolo și o trăgea de mânecă…

“NU” – Un cuvânt mic, minuscul, din două litere, ce provoacă frustrare și panică, dar pune limite și spus la timpul lui poate să elibereaze, să clarifice, să simplifice.

Mulți ani și în multe relații pe care le avem poate fi o provocare să spunem “nu” la timp, autentic și cu grijă pentru ceea ce avem nevoie. Necazul când îți este greu să spui “nu” este că nu îți dai seama că ai această opțiune. Îți este firesc să accepți, să fii prezent, să ajuți, să repari, să stai la datorie. Aduni tensiune, furie, iritare, resentimente pentru că te decuplezi de ceea ce ești, de ceea ce ai nevoie sau de ceea ce îți dorești. Te bagi singur în jug, și tragi, și tragi, și când răbufnești, cei pe care îi vizezi sunt uimiți sau se supără. Este de neînțeles pentru ei de ce ți-ai luat mai mult decât poți face, și acum, într-o formă sau alta, îi respingi sau îi pedepsești. 

Să spui nu înseamnă să îți asumi propria persoană, să știi ce ai nevoie, ce îți dorești, ce îți face bine și ce nu, să alegi, să experimentezi, să fii responsabil pentru viața ta, dar să tolerezi și disconfortul celui căruia nu îi dai ce are nevoie. Și peste toate, mai înseamnă si să ai încredere că relația voastra va supraviețui acestui “nu” al tău. 

Ai învățat să nu te opui tocmai din teama să nu pierzi relații, iubire, atenție sau să nu fii pedepsit. Ești bun, ești apreciat când ești constant disponibil. “Sigur că da”, ar putea fi cel de-al doilea nume al tău. Și tocmai pentru că răbufnești când lucrurile devin copleșitoare, când ai adunat prea mult închei abrupt relații, pentru că trăiești cu impresia că orice ai face nu este destul. Când de fapt, a fost tot timpul la îndemâna ta, cuvântul acela, mic, minuscul, de care îți este teamă – “nu”. Poți trăi cu convingerea că îți trebuie o justificare solidă să spui nu, să îl explici. Dar “nu” este de fapt despre tine, despre cine crezi că ești și de cât de mult înveți să te vezi, despre curajul de a alege conștient, și de a-ți asuma consecințele alegerilor tale. Și dacă sunt relații care se încheie pentru că te-ai exprimat pe tine spunând “nu”, crede-mă pe cuvânt, nu ai pierdut nimic. 

Asumă-ți așadar exercițiul de a sta cu tine, să te vezi, să te accepți și să poți să arăți asta și lumii largi, iar asta presupune câteodată să spui și “nu”. Simplu și cu curaj.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: