Fii fericită, chiar dacă nu ești perfectă

Alice D. Domar, Alice Lesch Kelly – Editura Curtea Veche

Cartea are ca tema centrală perfecționismul, respectiv dorința ca lucrurile să fie perfecte, trase la linie, predictibile si sub control.

Scrisă de două doamne, se adresează mai degrabă femeilor, nu că barbatii nu ar fi atinși de microbul perfectionismului. Pentru un perfectionist, lucrurile nu sunt niciodata suficient de bune, oricind este loc de imbunatatire, atit pentru el, cât si pentru cei din jur. In mod paradoxal, perfectionistul este departe de a fi perfect: amână termenele, ia greu decizii, se critică pe sine și pe ceilalti, cu alte cuvinte, se simte mizerabil și în mai mică sau mai mare măsură îi determină și pe cei din jur să se simtă la fel.

Cartea se refera la fiecare domeniu din viata unei femei – relatie, copii, cariera, relatia cu sine însăși. Fundamentată pe date științifice despre ce înseamnă perfectionism, diferenta dintre acesta si tulburarea obsesic-compulsiva, precum si aspectele comune dintre cele două, cartea ne invită să transformam această vulnerabilitate, pentru a ne usura si savura viata, a nostra si a celor dragi.

Cele doua autoare atrag deasemenea atentia asupra urmărilor dezastruase pe care le poate avea perfectionismul: anxietate, depresie, tulburari alimentare. Deasemenea cercetarile arată ca copiii cu părinți perfecționiști, expusi constant la critica si la standarde imposibil de atins au risc crescut de – anxietate sociala, stima de sine scazută, depresie, tulburări de alimentație, probleme de imagine de sine, o proasta relationare cu parintii la virsta adolescentei, transformindu-se ei insisi in perfectionisti.

Ce este de facut?

Citeva din exercitiile pe care le propun autoarele:

  • identificarea distorsiunilor cognitive
  • exercitii de relaxare
  • exersarea recunostintei
  • recompensarea zilnica, si multe, multe altele

Cum atfel decât lectură placută si spor la exerciții.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: