Adolescența

Adolescența este o perioadă tulburătoare, frumoasă și solicitantă, pentru copil și pentru părinții lui,  și o spun din experiența de zi cu zi.  Andrei, băiatul meu cel mare, o trăiește din plin, și din urmă vine vijelios și cel mic, Vlăduț. Învățăm împreună, noi părinții și ei copiii, cum să restabilim granițele, unde se oprește grija și atenția, și unde începe autonomia. În “Psychology Today” am găsit un  articol (îl găsiți aici)ab4bdf37d65eabc6022239286624d9d1, care sintetizează pașii importanți de ținut minte în relația cu copiii adolescenți. Pot să spun din relația cu băieții mei, și din practica de cabinet, că este important pentru părinți să accepte că a-i oferi spațiu copilului devenit adolescent nu reprezintă o formă de abandon, ci îi oferă acetuia posibilitatea de a experimenta, de a suporta consecințele, de a căpăta experiență de viață, de a deveni responsabil. După cum se arată si in articol, a oferi spațiu nu presupune însă să îi întoarcem spatele, ci, mai degrabă, să rămânem discret pe margine, să îl asigurăm că suntem în aceiași echipă, că oricând poate conta necondiționat pe expertiza și ajutorul nostru.

Și acum sugestiile lui Carl Pickhardt  pentru o bună relație cu copilul nostru adolescent

  1. Fiți curioși cu privire la diferențele dintre voi, încercați să acceptați încercările de a se desoperi ale copilului, care se întâmplă de cele mai multe ori sa nu fie pe gustul vostru, al părinților.
  2. Indrumați-l, corectați acolo unde este nevoie fără să criticați, fără să evaluați negativ persoana, copilul, concentrati-vă pe ce are de făcut de acum încolo. Deși vă pot aduce la disperare, nu sunt de folos în nici un fel afirmații de genul – “Niciodată nu asculți ce îți spun!”, “M-ai făcut de rușine când…” și altele din aceiași categorie.
  3. Exprimati-va concret si clar când cereți sau așteptati ceva anume.
  4. Lasați-i spațiu să vă contrazică – este in firea adolescenților să aibe opinii diferite de parinții lor, faceti-le loc sa le exprime, într-un mod civilizat desigur, pe un ton decent si intr-un limbaj adecvat. Dacă îi permiteți să își argumenteze poziția, păstrați legătura cu copilul dvs,
  5. Fiti gazde bune pentru prietenii adolescenți, nu le interziceți vizitele la dvs. acasa, dimpotrivă, încurajați-le.
  6. Oferiți-i un mediu structurat – desi doritor de libertate, adolescentul dvs. poate fi copleșit de ea, iar regulile, ordinea familiei sunt binevenite pentru a-i oferi un mediu predictibil, confortabil.
  7. Fiti deschiși pentru dialog și arătați-i că sunteți accesibil.
  8. Exprimați-vă aprecierea pentru comportamentele și pentru efortul pe care îl face. Este mai simplu, este drept să vedem ce nu merge, și să luăm ca fiind firesc ceea ce este pozitiv, dar efortul trebuie văzut și răsplătit.
  9. Oferiți-i sansa de a fi inconjurat de adulți care îl pot inspira.
  10. Invitați-l să povestească, să împărtășească cu dvs., povestiți și împărtășiți dvs. despre experiențe de peste zi.

Si, în perioadele încinse, nu uitați, cine este adultul și cine adolescentul :)!

Referinte:

https://www.psychologytoday.com/blog/surviving-your-childs-adolescence/201504/10-ways-stay-connected-your-adolescent

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: