Anii de adolescență

“Anii de adolescență”  este un proiect ce se adresează adolescenților și tuturor adulților din viața lor. Proiectul  are o parte specifică adresată adolescenților: „Învăț să mă cunosc”, cu întâlniri pentru două grupe de vârstă 12-14 ani și 15-18, detalii pentru fiecare găsiți aici și aici.

O altă parte se adresează părinților „Îmi cunosc copilul adolescent”, cu ateliere lunare, în care vom discuta despre biologia adolescenței, vom demnonta miturile acestei vârste, despre relațiile cu părinții, prietenii și cele romantice, despre vulnerabilitățile părinților și cum acestea influentează relația cu copiii.

Cum ar fi arătat viața adulților de astăzi, care ar fi fost alegerile lor, dacă la vârsta adolescenței ar fi învățat despre ei înșiși?

Ce ar fi însemnat pentru ei să înțeleagă ce se află în spatele alegerilor lor din relații – de prietenie sau romantice? Să își cunoască și înțeleagă temperamentul, care sunt punctele tari si care nu?Să știe cum funcționează creierul, să afle despre emoții și rolul lor, despre cum acestea ne ajută să ne adaptăm, să facem față situațiilor, dar cum ne pot duce și pe drumuri gresite?  Toate aceste răspunsuri le-ar fi ușurat poate înțelegerea situațiilor prin care au trecut, i-ar fi adus poate mai aproape de ei, mai în contact  cu nevoile lor, ar fi înțeles mai bine deciziile pe care le-au luat, vulnerabilitățile lor și cele ale prietenilor, iubiților, partenerilor. I-ar fi ajutat poate să fie mai fericiți, mai echilibrați, mai împăcați cu ei înșiși.

Ce ar fi însemnat pentru noi, astăzi părinți de adolescenti, ca părinții noștri să înțeleagă cu adevărat ce am fi avut nevoie de la ei în tumultoșii ani ai adolescenței? Să ne audă, să ne vadă, să ne accepte?

Avem nevoie cu toții, adolescenți și adulți, să descoperim un alt drum, poate mai înțelept, în așa fel încât copiii noștri adolescenți să ia tot ce este mai bun din această perioadă.

Informații despre aceste întâlniri găsiți aici.

Învăț să mă cunosc

Un program pentru adolescenți – Adolescența reprezintă momentul de desprindere, de la dependența de părinți la autonomie și controlul propriei persoane. Este vârsta primelor iubiri și a primelor dezamăgiri în dragoste. Durerile înțelese în relațiile din adolescență pot fi fundația pe care să se construiască relațiile sănătoase de mai târziu. Curiozitatea naturală a adolescenților, stimulată … Continuă să citești Învăț să mă cunosc

Imi cunosc copilul adolescent

Un program pentru părinții de adolescenți Adolescența copiilor poate fi pentru părinți ca o călătorie cu un roller-coaster – acum liniște, mâine furtună, acum sus, mâine jos, azi nu te mai cunosc, sau pur și simplu te urăsc, mâine ești cel mai bun prieten. Ca părinți, ne bucurăm evident de partea pozitivă a adolescenței pe … Continuă să citești Imi cunosc copilul adolescent