Anii de adolescență

Anii de adolescență sunt tumultuoși, încărcați de emoții, de schimbări de toate felurile. Adolescența, ca perioadă a unor importante transformări neuronale, reprezintă o fereastră de oportunitate extraordinară pentru fixarea unor tipare emoționale și a unor convingeri sănătoase – despre sine, despre ceilalți și despre lume. Este un moment prielnic să le oferim noilor adolescenți contexte în care să se cunoască. Să învețe despre temperament, despre importanța schimbărilor pe care le trăiesc, cum se modifică creierul lor și care este rostul acestor modificări, cum pot să folosească în avantajul lor toate aceste transformări.

Anii de adolescență este un proiect ce se adresează adolescenților și tuturor adulților din viața lor.

Proiectul  are o parte specifică adresată adolescenților: Învăț să mă cunosc, cu întâlniri pentru două grupe de vârstă 12-14 ani și 15-18.

O altă parte se adresează părinților Îmi cunosc copilul adolescent, cu ateliere  în care vom discuta despre biologia adolescenței, vom demonta miturile acestei vârste, despre relațiile cu părinții, prietenii și cele romantice, despre vulnerabilitățile părinților și cum acestea influentează relația cu copiii.

Cum ar fi arătat viața adulților de astăzi, care ar fi fost alegerile lor, dacă la vârsta adolescenței ar fi învățat despre ei înșiși?

Ce ar fi însemnat pentru ei să înțeleagă ce se află în spatele alegerilor lor din relații – de prietenie sau romantice? Să își cunoască și înțeleagă temperamentul, care sunt punctele tari si care nu?Să știe cum funcționează creierul, să afle despre emoții și rolul lor, despre cum acestea ne ajută să ne adaptăm, să facem față situațiilor, dar cum ne pot duce și pe drumuri gresite?  Toate aceste răspunsuri le-ar fi ușurat poate înțelegerea situațiilor prin care au trecut, i-ar fi adus poate mai aproape de ei, mai în contact  cu nevoile lor, ar fi înțeles mai bine deciziile pe care le-au luat, vulnerabilitățile lor și cele ale prietenilor, iubiților, partenerilor. I-ar fi ajutat poate să fie mai fericiți, mai echilibrați, mai împăcați cu ei înșiși.

Ce ar fi însemnat pentru noi, astăzi părinți de adolescenti, ca părinții noștri să înțeleagă cu adevărat ce am fi avut nevoie de la ei în tumultoșii ani ai adolescenței? Să ne audă, să ne vadă, să ne accepte?

Avem nevoie cu toții, adolescenți și adulți, să descoperim un alt drum, poate mai înțelept, în așa fel încât copiii noștri adolescenți să ia tot ce este mai bun din această perioadă.

Informații despre aceste întâlniri găsiți aici.