Puterea rezilienței

De ce un program despre reziliență? Pentru a învăța, reînvăța, descoperi care îți sunt resursele, abilitățile și punctele tari, cum să te cunoști mai profund, cum să îți fie mai ușor și mai bine cu tot ceea ce trăiesti. 

Reziliența este capacitatea de a depăși sănătos greutățile, de a ieși mai puternici din încercările pe care le traversăm, mai înțelepți, mai împăcați și mai mulțumiți de noi. Viața ne provoacă în fiecare zi – cu hopuri mai mici si mai mari, iar binele, armonia pe care putem și vrem să le trăim, depind evident de capacitatea noastră de a ne adapta, de a depăși obstacole, de a duce cu putere ceea ce este de dus (aici mai multe despre ce este și ce nu este reziliența). 

Sunt destule ce nu putem schimba: temperamentul cu care ne naștem, trecutul și relațiile în care ne-am format, contextul în care trăim. Nu ne poate lua însă nimeni puterea și dorința de a ne cunoaște – de a afla ce este în spatele alegerilor și deciziilor, fricilor sau furiilor, tristeților sau deznădejdilor noastre, care sunt resursele pe care le folosim să ne adaptăm la tot ceea ce viața de zi cu zi ne cere. 

Programul “Puterea rezilienței” se concentrează pe îmbunătățirea conștientizării de sine, pe înțelegerea propriilor gânduri, emoții și comportamente. Cunoscându-ne, putem descoperi și crește resursele pe care să le folosim pentru a face față cu bine provocărilor existenței noastre.

Alături de propria cunoaștere, creșterea capacitații de autoreglare emoțională, dezvoltarea compasiunii si a comportamentelor de grijă reprezintă obiective centrale ale acestui program.

Să înțeleg și să conștientizez ce gândesc și ce simt, și astfel să pot alege înțelept, să îmi fie drag de mine, iar atunci când îmi este greu să știu cum să mă motivez si să mă adun într-un mod pozitiv, să știu cum să am grijă de mine si cum să îmi ofer binele pe care îl merit – sunt teme pe care îmi propun să le atingem și să le transformăm în abilități cu care să pleci acasă si astfel să îți fie mai ușor, mai la îndemână cu tot ceea ce îți dorești să obții.

Dacă te simți blocat sau copleșit, nemulțumit de ceea ce ești sau de contextul de viață, sau pur și simplu dacă îți dorești să te înțelegi mai bine, să te descoperi, să-ți dezvolți resurse, să îți îmbunătățești viața, să înveți cum să te accepți și să te apreciezi, să depășesti provocări cu mai multă ușurință “Puterea rezilienței” este programul potrivit pentru tine.

Programul are cinci întâlniri, o dată la doua săptămâni, și iată si temele întâlnirilor.

“Limite și autonomie” – Limitele sănătoase mă protejează și mă ajută să am relații bune, cu ceilați, dar și cu mine. Cunoscându-ma și asumându-mi responsabilitatea comportamentului meu, sunt predictibil, de încredere și stabil. Nici prea mult, nu mă dau cu totul, iar apoi să dispar ca un fum, nici prea puțin, nu mă închid sub carapacea mea, nu resping. Când sunt confortabil in limitele mele, pot să fiu autentic alături de cei dragi. Nu îmi este frică să spun nu, atunci când este cazul, și ca urmare nu stau la distanță de ceilalți pentru a nu fi invadat. Limitele sănătoase mă ajută să nu pierd din vedere realitatea, astfel pot să evaluez onest situații mai puțin confortabile, să îmi asum bucata mea și să o rezolv. 

“Flexibilitate și adaptare”  O întâlnire în care discutăm ce presupune să rămân deschis la noi perspective și idei, să îmi pot adapta modul de gândire și înțelegere al lumii la circumstanțele în continua schimbare, să îmi ajustez așteptările realist, fără să îmi propun prea mult și nici prea puțin, să îmi asum ceea ce pot și să fac pace cu ceea ce nu este în controlul meu. Beneficiile flexibilității sunt evidente – stabilitate emoțională, relații mai bune, căci cine nu vrea să fie alături de o persoană deschisă, creșterea creativității și a inovării, o mai bună capacitate de rezolvare de probleme, succes profesional și o stare de mulțumire sănătoasă. Iar consecințele lipsei de flexibilitate? Tiparele rigide de gândire și comportament, care ne stau în cale pentru a găsi soluții bune și de a profita de oportunități, așteptările nerealiste fată de noi și cei din jurul nostru care ne amărăsc viața si ne opresc din a progresa, rezistența la ceea ce este diferit față de ceea ce deja știm ce ne ține într-un con de umbră, toate ne reduc șansele să ne bucurăm de tot ceea ce am putea să fim. 

“Despre optimism si emoții pozitive”: capacitatea de a menține o perspectivă pozitivă, chiar și în fața adversității, reprezintă un aspect important al rezilienței, și nu mă refer aici la falsa pozitivitate, să văd viața prin lentile roz, ci la capacitatea de a găsi sens și scop chiar și în experiențele dificile. Optimismul este o caracteristică legată de personalitatea fiecăruia, unii îl avem mai mult decât alții, dar se poate cultiva, iar beneficiile lui merită acest efort de conștientizare și schimbare a perspectivei. Căci persoanele optimiste știu să aibă grijă de ele, mănâncă mai sănătos și fac sport cu mai multă ușurință, au o sănătate emoțională mai bună, au relații mai bune. Una peste alta, se bucură de viață mai mult. Opusul optimsmului este neajutorarea, lipsa de putere și de speranță, bună prietenă cu depresia, cu anxietatea, cu blocajele de toate felurile.

“Autocompasiune în loc de autocritică” – Pentru a face față provocărilor de zi cu zi, pentru a putea tolera disconfortul incertitudinii și al nereușitei ne întoarcem de multe ori cu obidă și nemulțumire intensă înspre noi înșine, cu speranța că un perdaf autoadministrat ne va ajuta să fim mai aproape de ceea ce așteptăm de la noi. “Ar fi trebuit să fiu mai atent, să muncesc mai mult, să îmi controlez mai bine furia. Sunt leneș, nu sunt bun de nimic, sunt un prost, nu fac suficient pentru copiii mei, sunt o mama/un tata rea/rău.” Vocea critică poate fi uneori discretă, aproape firescă, să nici nu o auzim, să simțim numai tensiunea nemulțumirii, rușinea propriei neputințe, teama de a nu face față. Adunăm senzații și imagini neplăcute – dacă am fi atenți la corpul nostru am simți cum umerii ne sunt încordați sau aduși, coplești, ne strângem, mintea ne este încordată, suntem nemulțumiți, nu ne este bine. Presiunea devine uneori aproape insuportabilă. Critica însă rănește, demotivează, blochează. Este extrem de contraprductivă. Avem nevoie să ne vedem și când reușim și când nu, și să ne asumăm ceea ce este de făcut. Tonul face însă muzica. Iar opusul autocriticii este autocompasiune. Iar autocompasiunea nu este autoindulgență, ci este acea parte înțeleaptă care înțelege, fără să rănească, ne ridică, și nu ne îngroapă în vinovăție și rusine, cu prezență si căldură și bunătate.

“Am grijă și mă bucur de mine” – Să te împrietenești cu tine, să te vezi, să poți să stai fără să te judeci cu tot ceea ce ești, uman de imperfect, întocmai cum un părinte bun ar face cu copilul său, este adesea lecția cea mai grea pe care o avem de deprins. Să mă împrietenesc cu mine nu are nici o legătură îndreptățirea “mi se cuvine să primesc” sau cu grandomania narcisistului. Dimpotrivă. Să mă împrietenesc cu mine presupune mai întâi acceptarea realistă a ceea ce sunt, cu bune și rele – să mă văd, să mă simt, să mă aud, să stau cu mine orice s-ar întâmpla.

Și dacă te-am făcut curios/ă datele întâlnirilor sunt: miercurea la două săptămâni, la ora 18.30, începând cu 1 Martie, astfel:

17 Mai 2023 – “Limite și autonomie”

31 Mai 2023 – “Flexibilitate și adaptare”

14 Iunie 2023 – “Despre optimism si emoții pozitive”

28 Iunie 2023 – “Autocompasiune în loc de autocritică”

5 Iulie 2023 – “Am grijă și mă bucur de mine”

Avem nevoie de un grup de minim 8 curajosi si maxim 12, o întâlnire va dura 2 ore si jumătate, poate puțin in plus, iar costul este de 1000 lei pentru întreg programul, dar dacă mai ai un prieten sau o prietenă cu care să vii împreună, costul este 750 de lei pentru fiecare.

Cursul îl poți achita în contul: RO60INGB0000999905213969, beneficiar Corina Dobre – Cabinet de psihologie.

Poți plăti desigur și în mai multe tranșe, doar dă-mi un mail și stabilim împreună. Pentru buna desfășurare a activităților este însă important sa ne bazăm pe participarea fiecăruia la fiecare întâlnire, tocmai pentru că relațiile care se creează, au nevoie de predictibilitate, pentru că învățăm și unii de la ceilalți, iar pentru asta avem nevoie de familiaritate, să ne dăm puțin timp să ne cunoaștem. Așa încât pe lângă propria cunoaștere, consideră și grupul o resursă valoroasă de creștere.

Te poți înscrie completând forlmularul acesta, iar pentru orice informații poți să îmi trimiți email la: contact@corinadobre.ro