Despre limite

flower-1283259_1280

Era tristă, o tristețe grea, de pierdere infinită, pe care ar fi vrut să și-o plângă, să și-o aline ea cu ea însăși. A încuiat prudent ușa și s-a băgat în pat. S-a înfășurat bine în plapumă, a închis ochii și a încercat să se concentreze pe respirație. “Sunt la mine în cameră, ușa este încuiată, sunt în siguranță.” Corpul întreg îi era încordat ca un arc. A auzit cum cineva apasă clanța și încearcă să intre. Nimic. Ușa, neasteptat, s-a opus. A apăsat încă o dată, de data asta mai ferm. A urmat un ciocănit furios și clanța zgâlțâită isteric:

– Domnisoară, descuie ușa imediat. Vreau să știu ce se petrece. Acum!

Și-a oprit câteva clipe respirația, ca un câine care se retrage în el, poate nu o să-l mai atingă piciorul care îl lovește. Clanța parcă prinsese viață, se mișca în sus și în jos, nemultumită, acuzatoare.

– Ana, sunt eu mama  ta, descuie imediat. Ce fel de comportament e astă?! Cât stai la mine în casă ușa ta trebuie sa fie tot timpul descuiată.

Maică-sa începuse să țipe, aprope necontrolat, în timp ce isteric continua să încerce clanța.

– Deschide, deschide acum!

“Lasă-mă în pace, i-ar fi spus, lasă-mă-n pace. Vreau să fiu tristă, vreau să plâng cu mine, vreau să stau în liniște.”

-Ana, nu ți-e rușine, ne aud toți vecinii, îl chem pe taică-tu, să știi!

Se ridicase în fund pe pat și se uita ca hipnotizată la clanța vorbitoare. “Da, sigur, taică-su!”

Înfăsurată în plapumă, s-a ridicat resemnată. Știa ce o să urmeze, plânsul ei, doar stii cât te iubesc, nu suport să știu că nu ești bine, eu sunt mai mult decât mama ta, sunt prietena ta, prietenele  își spun totul una alteia, îmi promiți să îmi spui totul despre tine, ești bine, este, nu-i așa că esti bine, sunt bine, sigur că da, niciodata să nu mai încui ușa, promiti, promit cum să nu.

Vocea bâzâia isteric în continuare de partea celaltă a ușii.

Pe noptieră, lângă pat, a vazut telefonul și căstile care atârnau din el. A întins mâna încet, și-a potrivit căștile în urechi și a pornit muzica. S-a ghemuit în pat, înfășurată în pilota ei călduroasă, cu muzica curgându-i în urechi. S-a întors în ea, îmbrățisându-și rana și tristețea cu căldură.

Scandalul de la ușă, la un moment dat, s-a oprit, era la ea în cameră, în siguranță. Cel putin pentru un timp.

Limita ne defineste, avem început și sfârsit, ne putem conține și ne putem cuprinde.

Echilibrul, binele, liniștea din noi vin și din capacitatea de a ști de unde până unde suntem, noi și cei de lângă noi. Se întâmplă adesea ca ceilalți să intre prea mult, față de nevoia noastră de siguranță, în spatiul nostru intim, fizic sau emoțional. Si o fac pentru că poate nu știm să îi oprim, nu putem sau desi crează disconfort, simtim că suntem datori să tolerem acestă acapare.

Pot să stau în liniște cu mine, mă pot întoarce în spațiul meu interior când simt că pot opri intruzinea, când pot să spun stop – cu credința că acest lucru nu va rupe relația, că nu voi fi pedepsit sau pedepsită pentru asta.

Învăț să stau cu mine pornind de la limitele mele fizice – imi cunosc corpul, îl iubesc, sunt atentă la ce imi spune și țin cont de asta. Îmi respect nevoile fizice de bine. Sunt în contact apoi cu vulnerabilitățile mele, cu rănile mele emoționale și exprim nevoi în acord cu acestea. Intru în relații care să ma susțină si pe care să le pot susține.

Odată ce sunt în contact cu mine, sunt în siguranță între limitele mele, pot pune limite sănătoase și în relațiile cu ceilalți, limite care să nu fie despre distanță sau să fie prea laxe, adică să ma las înghitit/ă. Ci din contră, limite care să imi permită să exist articulat, alături de cei ce îmi sunt dragi, în care povestea să fie despre mine, despre el, despre ei și despre noi toti în egală măsura. Limite care să îmi ofere siguranța și bucuria propriei mele singurătăți, împreună cu linistea și confortul unei relației.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: